miercuri, 21 februarie 2024

Ştefan Caraman - Rudi şi alte cioburi de singurătate*

 


Ne place să ne mândrim cu tradiţia (de fapt, nostalgia…) lecturilor noastre răbdătoare din proze întinse ca dimensiuni, împănate cu analize minuţioase (şi abisale psihologice) ale unei realităţi pe care am dori să ne-o mai apropriem. În fapt, nu mai avem decât arareori răbdarea aplecării asupra unor cărţi „dificile”, lungi monoloage / discursuri ţinute de personaje „puternice şi contradictorii”. Ne fascinează mai degrabă simplitatea şi limpezimea unor întâmplări desprinse / decupate din absurdul firescului cotidian, dintr-o lume a ratărilor repetate şi inexplicabile, a lipsei de comunicare, a dez-empatizării şi a rutinei relaţiilor sociale. În toate, o poeticitate înţeleaptă şi o asumare a destinului care ne aduc aminte de fraza camusiană: „Trebuie să ni-l închipuim pe Sisif fericit” ori aceea a personajului sartrian: „Infernul sunt ceilalţi”. Ori o combinaţie a amândurora.

Ştefan Caraman adaugă la toate acestea un accent de ironie caldă în privirea asupra lumii, care face derizoriul interior acceptabil ca simbol semnificativ. Chiar jocul de-a „textul utilitar” şi refuzul fabulei (eventual moralizatoare) face din proza lui o oglindă în care ne putem vedea dezbrăcaţi de convenţii şi de iluzii. Ne aflăm căutând să ne pansăm rănile cu durerile celorlalţi. Putem plasa, astfel, autorul în descendenţă cehoviană. Fiinţele care populează cele opt texte sunt măşti ale aceluiaşi personaj – să-i zicem Rudi. Cuplurile care-şi caută împlinirea într-o dragoste (numai) visată sunt formate nu din indivizi care se completează, ci care se aseamănă. Patimile, tumultul se sublimează prin actul fizic în golire sufletească. Când ajunge la (un) capăt, fiecare descoperă abia începutul aşteptării, al umilei speranţe. Sau văd, pur şi simplu, neantul – precum Katalin din „Poveste dintr-o gară”, care dispare în gol „de parcă n-ar fi exista niciodată”.

Personajele lui Ştefan Caraman, vorbesc mult, par a se destăinui timid, nesigur, se agită, o fac parcă pentru a-şi demonstra că există cu adevărat, că nu sunt doar fantasme ale unui demiurg indiferent şi nebun. Li se refuză orice dimensiune tragică. Vor să aibă sentimente, trăiri, dar acestea se dovedesc a fi măşti oţioase. Contururile lor, puternice, individualizate, par deodată desenate pe apă: cea mai mică adiere le schimbă. Uneori îşi joacă alte identităţi (precum în „Călătorie dintr-un război în altul”) pentru a forţa în celălalt o deschidere spre comunicare. Dar totdeauna se dovedeşte că avem de-a face cu acea construcţie a unui tunel de la ambele capete în care se ratează întâlnirea de la mijlocul muntelui. Marele Arhitect a greşit proiectul. Şi-a abandonat creaţia într-o roză a vânturilor.

Cu acest „Rudi…” Ştefan Caraman îşi confirmă harul şi-şi consolidează locul în galeria maeştrilor prozei scurte, ridicând încă o dată vălul de pe o imagine a lumii lipsită de iluzii şi coerenţă, imposibil de (re)cunoscut, cu atât mai puţin de luat în stăpânire.

* Ed. Compania, 2005

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu